Katechetický cyklus pro rok 2020/2021

Pro nadcházející školní rok nabízíme jako téma pro nedělní školu cyklus, který volně vychází z církevního roku. Nepřipravovali jsme novou příručku, máte možnost použít text původně vypracovaný faráři naší církve pro školní rok 2014-2015. Možná se ve sborech nebo knihovnách jednotlivých učitelů najdou tištěné přípravky, kromě toho je k dispozici (neaktualizovaná) elektronická verze příručky ve dvou dílech. Jak tištěné příručky, tak i el. verze obsahují velké množství internetových odkazů, z nichž se část mezitím změnila (a část bohužel zmizela v propadlišti jedniček a nul) — na webu průběžně opravujeme/aktualizujeme.

Před prací s jednotlivými úlohami doporučujeme přečíst si i úvodní kapitoly příručky.

Z úvodu katechetky 2014:

V září, kdy se děti vracejí do škol, otevíráme otázku, co to je učit se životu. Během října probíhají v našich sborech bohoslužby s díkůvzdáním za úrodu, čtyři úlohy jsou tedy věnovány našemu vztahu k přírodě, jídlu, darům. Listopad je napříč křesťanskými tradicemi spojen se vzpomínkami na zemřelé. Umírání, smrt a pohřeb jsou slova, která bychom před dětmi neměli vynechávat. Prosincovou a lednovou látku tvoří základní příběhy vánočního evangelia, ale také biblické texty o předpovězeném mesiáši a podobenství o jeho nového příchodu. Pak vstupují církve do postního období, k samotnému postu patří podle nás diakonická témata, která bychom rádi vnesli i mezi děti. Následně jsou zas podrobně probírána zastavení v Ježíšově cestě na Golgotu a setkání učedníků se Vzkříšeným. Po Velikonocích navrhujeme několik příběhů o cestě evangelia do světa, o křtu, moci Ducha svatého. V červnu, čase předprázdninovém, bychom s dětmi rádi mluvili o nakládání s časem a o tom, co to je odpočinek.

Vědomi si toho, že v různých sborech začínají nedělní školy až uprostřed září, že některá setkání odpadnou, nenadepisujeme úlohy daty. Naopak snažili jsme se připravit návrhy shromáždění s dětmi i pro události, které se běžně do plánů nedostávají: den reformace, týden modliteb za jednotu křesťanů, den matek ad. Také velikonoční cyklus obsahuje více přípravek, než kolik je nedělí. Ponecháváme na zvážení těch, kteří nedělky ve sborech koncipují, které příběhy a témata vyberou, či zda třeba vyprávění a nápady na aktivity využijí při sborových odpoledních a jinde. První díl obsahuje rovněž návrh na rodinnou pobožnost o Štědrém dni.

První únorové neděle, o kterých, předpokládáme, přijdou ke slovu přípravky z této knížky, jsou jakýmsi předpostním obdobím, na které potom naváže samotný půst. Kromě něj se zde pokoušíme otevírat diakonická témata. Domníváme se, že by odkazy na tento rozměr církevního života měly rezonovat v našich sborech co nejhojněji. Byli bychom rádi, kdyby naše děti o diakonii i Diakonii ČCE slyšely častěji a dostaly také příležitost samy někde prakticky pomoci.

Následně jsou podrobně probírána zastavení v Ježíšově cestě na Golgotu a setkání učedníků se Vzkříšeným. Po Velikonocích navrhujeme několik příběhů o cestě evangelia do světa, o křtu a moci Ducha svatého. V červnu, čase předprázdninovém, bychom s dětmi rádi mluvili o nakládání s časem a o tom, co to je odpočinek.

Strukturou jednotlivých lekcí jsme se drželi rozdělení mezi tři věkové skupiny. Velká pozornost je věnována návrhům na různé zpředmětňující aktivity.

Oproti předchozím létům obsahuje knížka také několik kapitol inspirací pro nedělky i pro prožívání církevního roku s dětmi. Staršovstvům navrhujeme, aby na začátku roku učitelky a učitele nedělní školy ke službě při bohoslužbách vyslala. A tak je také v jejich službě podpořila. S tím souvisí rovněž promýšlení poslání nedělek.

Služba Vás, co nedělky v našich sborech chystáte, se občas brává jako samozřejmost... Není to tak ani náhodou! Jsme Vám za ni hodně vděční. A přejeme Vám, aby Vás alespoň někdy rozveselovala a těšila. Pán Bůh s Vámi.

Rádi bychom poděkovali všem kolegyním a kolegům, že si našli čas a zpracovali přípravy pro jednotlivá setkání dětí v nedělních školách.

 

Editoři přípravky: Lenka Ridzoňová, Ondřej Macek a Marta Sedláčková

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;}