Několik užitečných tipů ke katechetickému cyklu na rok 2019/2020

Je za námi už několik týdnů školního roku, sborová práce s dětmi už se asi po prázdninách rozběhla a vy za sebou máte možná už několik nedělních setkání s dětmi.

V letošním školním roce nabízí Poradní odbor pro děti řadu úloh: Desatero – Modlitba Páně – Apoštolské vyznání víry. Tuto řadu pravděpodobně již znáte z roku 2013/2014. Možná jste si všimli, že v této publikaci, pokud ji používáte v tištěné podobě, nejsou Okénka do bohoslužeb. Pokud jste s nimi ve sboru zvyklí pracovat, vězte, že úlohy obohacené o „okénka“ můžete najít na tomto webu. Dosud byla připojena k první části (Desatero), postupně je doplníme i u zbylých úloh letošního cyklu.

Hledáte inspiraci na další podpůrné materiály k letošním tématům? Tady je několik tipů:

K Desateru

On-line doplňovačka na webu Bible hrou. Můžete ji zkusit s dětmi vyplnit on-line, nebo vytisknout a nechat děti vyplnit (je nutná registrace).

Deset prstů rukou jako připomínka Desatera. Krátký text Petra Slámy, co nám připomínají jednotlivá přikázání. Najdete v časopise Kálef, 2013/1. V témže čísle je také inspirace na vizuální ztvárnění Desatera.

Desatero – dopravní značky jako ukazatele na cestě víry. Inspiraci z libeňského evangelického sboru s dopravními najdete zde.

K Modlitbě Páně

Modlitba Páně s ukazováním. Nabízíme vám dvě inspirace z webu katecheze. Ukazování si můžete také sami upravit nebo vymýšlet společně s dětmi.

Modlitba Páně ve znakovém jazyce. Text je sice německy, ale význam slov lehce odtušíte, nebo slova vložte do vyhledavače. Text modlitby Páně je sice všude stejný, ale můžete se lišit třeba v slovosledu.

Modlitba Páně s pomocí Obrazových karet. Vlastníte-li Obrazové karty, můžete je použít k přemýšlení nad Modlitbou Páně. Děti mohou samy vybírat, jaké obrázky se k jednotlivým částem Modlitby Páně hodí.

Více k letošní katechetické řadě úloh jste se také mohli dočíst v dopise Marty Sedláčkové.

Za Poradní odbor pro práci s dětmi vás zdraví a vše dobré vám, vašim sborům i dětem přeje Daniela Bednaříková