Poznej Biblický příběh 4.
Otištěno z časopisu Bratrstvo 2006
Z ŽIDOVSKÉ KUCHAŘKY – HOLOFERNOVY HLAVIČKY
Klára Schneiderová, Marie Medková
Dalším historickým receptem ze Zaslíbené země jsou takzvané Holofernovy hlavičky.
Tuto postavu a její překvapivý osud jistě znáte z vyprávění babiček a dědečků. Kdysi
dávno, za vlády Nabukadnesara, se pod vlivem nečekaného vývoje v oblasti Palestiny
(země zaslíbené) doslova masově rozšířil výše zmíněný recept, tehdy horká novinka
přímo z místa vítězství udatné vdovy, z Betúlie. Tento recept si židovské ženy předávaly
dlouhá staletí v připomínku statečné ženy. Dnes ho můžete vyzkoušet i vy.
Budete potřebovat:
15 dkg oloupaných mandlí
20 dkg cukru moučka
kousek bílku na spojení
trochu rumu
čokoládu na vaření nebo kakao
půl skleničky jahodového džemu
Oloupané mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. Drť smícháme s prosátým
cukrem a bílkem a vypracujeme v marcipánové těsto. Asi 2/3 těsta obarvíme
trochou marmelády na jemně růžovou a vytvarujeme z něj mužské hlavičky. Na oči
použijeme malé kousíčky čokolády. Menší část marcipánu smícháme s rozpuštěnou
čokoládou či kakaem a vložíme do lisu na česnek. Propasírujeme tak, abychom docílili
kučeravého vlasového porostu. Vlasy upevníme na hlavičky. Tak, Holofernovy
hlavičky jsou téměř hotové. Téměř. Nezbytná je pořádná dávka jahodové marmelády
kvůli krvavému efektu, který docílíme ponořením krku a brady do misky s marmeládou.
Dobrou chuť!
Nápověda: hledej v deuterokanonických knihách
Jaký biblický text se skrývá za příběhem? Správné odpovědi budou slosovány.
Na jednoho vylosovaného výherce čeká zpěvník Svítá.
Odpovědi posílejte do 28. 4. 2006 na adresu redakce : bratrstvo@evangnet.cz
Z židovské kuchařky Júdit 13, 4 – 10